Grilling i sola <3 muligens en av pølsene lå litt for lenge! |
Endelig tittet sola frem etter litt for mange dager med regn og trist vær! Idag tidlig gjorde jeg litt kontorarbeid, det blir mye papir å holde orden på med egen bedrift! Mange av rutinene er ikke helt inne enda, men jeg tar litt etter litt. Dagen fortsatte med søndagstur og grilling. Apropo grilling så er det vel mange som har koset seg i sola idag! :-) Som hudterapeut er jeg veldig opptatt av sunn soling. Og da mener jeg bruk av solfaktor (SPF) og solbriller for å beskytte øynene. Det er mange myter ifb med solfaktor, f.eks. "Jeg blir ikke brun når jeg bruker solkrem". Det stemmer ikke. Du blir fortsatt brun, men det kan ta litt lengre tid. Når du kjøper en solkrem med SPF 10, så betyr det at du kan sole deg 10 ganger lengre enn uten solkrem og likevel oppnå samme solingseffekt. Selve oppgaven til SPF er å beskytte deg mot de skadelige strålene fra sola. Vi nordiske er ikke vant til så mye sol og har som oftest ikke så høyt innhold av melanin i huden - fargestoffet som gjør at vi ser brune ut. Dette gjør at vi blir enda mer utsatt for solas ståling.
I salongen selger jeg solkremmer med SPF 10 (294,-), SPF 20 (316,-) og SPF 30 (335,-) av merket Thalion. Store flasker som varer sommeren ut.
En liten oppfrisker:
Ultrafiolett stråling (forkortes UV-stråling) er elektromagnetisk stråling med kortere bølgelengde enn synlig lys (bølgelengder mellom 100 - 400 nm).
UV-stråling deles inn i UVA, UVB, UVC. De tre strålingstypene har forskjellig evne til å trenge inn i huden.
På mennesker og dyr kan UV-stråling forårsake skader på hud, øyne og arvestoff. Store nok skader på arvestoffet kan for eksempel føre til kreft. På planter kan den føre til vekstreduksjon. Ozonlaget i atmosfæren absorberer UV-stråling og beskytter oss derfor i stor grad mot de farlige strålene.
- UVA-strålene (320-400 nm) slipper uhindret gjennom ozonlaget. De trenger dypere ned i huden og gjør melaninet (fargestoffet) som allerede er dannet i huden, mørkere. UVA stråling kan også føre til skader på de elastiske fibrene i huden, og arvestoffet (DNA), som kan føre til hudkreft.
- UVB-strålene (280-320 nm) slipper delvis gjennom ozonlaget og absorberes i det ytterste laget i huden. Denne strålingen gir økt produksjon av melanin og opptak av vitamin D. Det er UVB-stråling som først og fremst gjør huden rød og solbrent.
- UV-C-strålene (100-290 nm) er farligst, men disse absorberes av ozon og oksygen og når derfor ikke ned til jordoverflaten. (Kilder: Wikipedia.)
Altså: UV-A står for den fortidlige aldringen av huden, mens UV-B brenner huden.
I et solarium er det mest UV-A stråling...en liten tankevekker?
Vi får i prinsippet de samme UV-strålene fra et solarium som fra solen, men i et solarium er strålingen mer intens. Et solarium kan gi 50 prosent mer UVB-stråling enn solen, og opp til 2-4 ganger så mye UVA-stråling. I tillegg så får hele kroppen sol på en gang i et solarium.
(Kilder: http://www.kreftforeningen.no/)
... ikke meningen å skremme folk bort fra verken sol eller solarium... men budskapet er: bruk solfaktor og alt med måtehold! :-)
Ps. et lite tips etter du har ligget i sola: sett deg litt i skyggen, i huden finnes det nemlig reparerende enzymer som aktiveres av dagslyset. Disse er med på å reparerer solskadde celler.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar